2 Ocak 2012 Pazartesi

ÇAY DAVETİ ve İLK ŞEKER HAMURU DENEMEM

Bu sofra aslında iki hafta öncesine ait.Ablamın arkadaşları için hazırladım ama bi türlü fırsat bulup yayınlayamadım.Bu yazımda denediğim ilk seker hamurlu pastanın tarifini vereceğim.Tam olarak şeker hamurlu denemez,seker hamuru süslemeli desem daha doğru olur:))Çünkü hamuru nedense açamadım biraz sert olmuş sanırım.Biraz uğraşsam açabilirdim belki ama vaktim yoktu.Bende minik toplar halinde açtım hamuru ve pastanın üst süslemesinde kullandım..

seker hamurlu kalp pasta

linzer kurabiye


kısır

kuskus salatası



SEKER HAMURU YAPIMI ve ŞEKER HAMURLU KALP PASTA
Tarifi leyladan aldım.Çok güzel anlatmış,sonuç gerçekten güzel oldu tarif tutuyor ama pudra şekerini biraz fazla koymuşum sanırım benim hamurum biraz sert oldu.Aslında hamuru açıp pastanın üzerini tam kaplayacaktım ama dediğim gibi sert olduğu için bütün olarak açamadım..


MALZEMELER:
145 gr lık 2 paket haribo marsmallow seker
850-900 gr pudra sekeri(250grlık paketler halinde)
3 yemek kaşığı su
2 çay kaşığı yumusamıs margarin

HAZIRLANIŞI:
Marsmallow sekerleri pembe ve beyaz olarak iki gruba ayırın.Paketlerin içindeki sayı değişebiliyor.Benim paketimde 30 pembe 33 beyaz vardı..Pudra sekeri paketlerinin agzını açarak bir kenarda hazır bulundurun(seker hamurunun kıvamını toplamak için un vazifesi görecek)..Şekerleri benmari usulu eritmek için bi tencereye su koyup kaynatın.Üzerine tam oturacak cam bi kase koyun.Kasenin tabanı suya değmemeli,seker buharla eriyeceği için cam kasenin tabanı ve suyun arasında buhar mesafesi olmalı.(eger su tam kasenin tabanına degerse ve seker sıcak suyla temas etmiş olursa istenen kıvam oluşmaz)..Önce bir renk marsmallowları kaseye koyun,ben önce pembeyi yaptım..Ocağın ateşini yüksek tutun ki su kaynamaya devam etsin.Ortalama 7 dakika içinde seker sakız kıvamında erimiş olacak.Erimeye başladıklarında ısıyı ilettiği için metal bi kaşıkla sekerleri ezerek kasenin tabanında kalmasını saglayın..15dakika sonra sekerleriniz hazır olmuş olacak ve asagıdaki görüntü de olacak..


Sekerin içine 1 yemek kaşığı su ve 250 grlık pudra sekerin yarısını boşaltıp kaşıkla karıştırın.Kaşıkla çeviremeyeceğiniz duruma gelince hamuru pudra şekeri serpilmiş tezgaha alın ve orada tek elinizle  yoğurmaya devam edin.Bu aşamada 250 grlık pudra sekeri bitmiş olmalı ve hamur hala ele yapışan kıvamda olmalı.Yaklaşık 100 gr pudra şekeri daha ekleyerek yoğurun,azar azar ekleyin ki kıvamı sert olmasın.Hamur hafif ele yapışır kıvamda olmalı çok sert olursa merdaneyle açılamaz(benimki biraz sert olmuştu açmakta zorlandım))Hamurunuz elinize hafif yapısır bi hal aldığında top haline getirip etrafına streç filme yapışmaması için yumusak margarin sürün ve streç filme sarıp kullanmadan önce oda ısısında 24 saat bekletin..(hamuru kesinlikle dolaba koymayın,oda ısında yaklaşık üç ay saklayabilirsiniz)
Beyaz sekerlere de aynı işlemi uygulayın ve dinlenmeye bırakın..Pembe hamuru yaptığınız kaseyi 5 dakika sıcak suda bekletip yumusayınca yıkayıp,güzelce kurulayıp tekrar kullanabilirsiniz..



PASTA İÇİN:
3 yumurta
3 kahve fincanı seker
3 kahve un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

MUHALLEBİSİ İÇİN:
2  su bardagı süt
1/2 çorba kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı un(tepeleme ve silme arası)
3 çorba kaşığı şeker
1 paket vanilya

GANAJ İÇİN:
200 gr tuzsuz krema
200 gr sütlü çikolata

HAZIRLANIŞI:
Kek için yumurta ve sekeri,seker eriyinceye kadar çırpın.Şeker eriyince unu,kabartma tozunu ve vanilyayı eleyerek ekleyin ve karıstırın.Yaglanmış kelepçeli kalıba hamuru yayıp 175 dereceli fırında 30 dakika pişirin(fırınınıza göre zaman ve derece değişebilir)
Kek pişerken muhallebi için vanilya haricinde ki malzemeleri bi tencereye alıp pişirin.Kaynamaya başlayınca vanilyayı ilave edip ocaktan alın ve 5 dakika mikserle çırpın.
Pişen ve soğuyan kek ortadan ikiye kesin,her iki katıda sütle ıslayın.Arasına kremayı sürüp üst parçayı kapatın.
Çikolatalı ganaj için;kremayı kaynatın(orta ateste).Kaynayınca altını kısıp parçaladığınız çikolataları ilave edin ve çikolataların erimesi için karıştırın.Hazırladığınız ganajı ara ara karıstırarak soğutun.Soğuyan ganajı pastanın üzerine tam orta yerine yavas yavas dökün,ganaj düzgün bi şekilde yanlara dogru yayılır.Açıkta kalan yer olursa pastayı biraz egerek her yerini kaplamasını sağlayabilirsiniz..Pastanın üzerini minik kalpler şeklinde kesilmiş şeker hamuruyla süsleyin..

21 yorum:

PINKY FASHION dedi ki...

tüm pastayı şeker hamuruyla kaplamak yerine küçük kalplerle süslemek daha hoş bir görünüm varmiş

Noblesse dedi ki...

yemek bloğu sahibi arkadaşlarımdan sık sık şeker hamurunu duyuyordum, sayende nasıl yapıldığını da öğrendim artık, teşekkürler, ellerine sağlık.

~Hülya~ dedi ki...

Sofra da pastanda harika canım, ellerine sağlık. Bende bu marsmallowlu pasta hamuru tarifini çok merak ediyordum. Aldım tarifi ellerine sağlık.

anne eli gibi dedi ki...

sofrada ,pastada çok güzel görünüyor ,ellerine sağlık..

PAPATYA PRENSES dedi ki...

Çok tatlı olmuş böyle,heryerden kalpler fışkırıyor. Menüde pastada enfes. Ellerine sağlık canım..

u.aydin dedi ki...

vallahi super.yemesi eminim boyle daha guzel olmustur.tum seker hamuruyla suslesen pastanin tadini alamazdiniz bence.masan harika hayatim eline saglik.guzel yorumun icin de yuregine.
sevgilerimle.

minikkaşif dedi ki...

tadıda görüntüsü kadar güzel olmuştu ellerine sağlık

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

nefis bir sofra ellerine sağlık canım çok özenle hazırlanmış
kalpli pastan muhteşem bende hep denemek istiyorum ama marsmallov hakkında iyi şeyler duymadığımdan cesaret edemiyorum ama şimdi özendim gene:)))
çok öptüm canım sevgiler:)))

ihlamurcum dedi ki...

Tam sevgililer günü pastası olmuş, elinize sağlık

mutfagabuyrun dedi ki...

kalpler çok şeker olmuş canım.pastayı bu kalplerle sslemek harika fikir.ellerine sağlık.sevgiler.

gulayce dedi ki...

Gelibolu17'nin hazırladığı
"Çay,Kahve Bahane" etkinliğine 2 OCAK -18 OCAK tarihleri arasında

http://gulayce.blogcu.com/ yani ben ev sahibeliği yapacağım...

Bildiğiniz gibi çay kahve bahanedir çoğu zaman,dostlarla,arkadaşlarla,dertleşmek,görüşmek için.bir çoğumuz sevdiğimiz bir arkadaşımıza ziyarete giderken "hadi çayı koy" geliyorum diye gideriz,yada müsaitsen "sabah kahvesine geleceğim" deriz...

Çünkü o sohbet muhabbet kuru kuruya olmaz,tamam tatlı dil güler yüzde gereklidir,hatta suratı sirke satan bir ev sahibi size bal baklavada ikram etse orda çok kalmak istemezsiniz öyle değilmi,ordan ayrılmak için sabırsızlanırsınız....

“Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!”

Muhammed Mustafa (s.a.v)

Ve yukarıdaki güzel hadis-i şerifi sizlerle paylaşıp,evlerinize gelen misafirlerinize,eşinize,çocuklarınıza,yada bu dünya hanesinde en güzel misafir benim deyipte kendiniz için hazırlamış olduğunuz birbirinden güzel tariflerinizi,ikramlarınızı sayfalarınızdan almaya geleceğiz

Tariflerinize "çay,kahve bahane" etkinliği için Gülayce'ye gönderiyorum yazıp bana haber verirseniz,büyük bir zevkle gelip tariflerinizi alıp

http://gulayce.blogcu.com/ adresinde yayınlayacağım

Son olarak arkadaşlar,her zamanki gibi etkinliğimize herkes davetlidir,(lütfen davetiye götüremediğimiz arkadaşlarımız kırılmasınlar)
Selamlar,sevgiler...

nesrin dedi ki...

Harika bir sofra olmus ellerine saglik. Yeni yilin kutlu olsun.

Unknown dedi ki...

herşey nefis görünüyor ellerine sağlık canım pasta da nefis
sevgiler

gelibolu17 dedi ki...

çok şeker olmuş ya mini mini kalpli,ellerine sağlık,teşekkürler...
ben bir kez yaptım şeker hamurlu pasta bir daha deneme cesareti gösteremedim,,bende iyi toparlıyamamıştım,birde senin tarifini deniyeyim bakalım nasıl olcak...

sevil şahin dedi ki...

masada pastada harika olmuş ellerine sağlık tatlım dilerim daha nice güzel pastalar yaparsın
Sevgilerimle

essu dedi ki...

woow bence bu hali ilede süper olmus kalp kalp :) cok tatlı ellerine saglık canım masa harika lezzetli görünüyor :)

Syhn dedi ki...

bayılırım böyle çay davetlerine sofradan kalkmam. gerçekten!!
ellerine sağlık

Tarif Gönder Para Kazan dedi ki...

göndereceğiniz tarif başına para kazanın http://www.yemekgurmesi.com/tarif-gonder.html okuyun

mavii dedi ki...

pastan çok güzel cnm :) açılmasa da güzel degerlendirmişisn:)böyle daha seçkin olmuş:)
ama sert olamamsı için marşmelovların çok erimemsine dikkat et birdde bi çimdik tuz atıyorum hamurun ilk aşamasını ben sıcak suyun içinde yapmanı tavsiye ederim daha kolay şekil alıyor vede mesela petegin üzerinde beklet ben çözümü öyle buldum pudra şekeri ilede aç:)

mutfakta bir mimar dedi ki...

Şeker hamuru ile pasta yapmayı denemeyi ben de istiyorum.Kalpler pembe pembe güzel gözüküyor ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Wow thаt waѕ οdd. ӏ just wrоte an
increԁіbly long comment but afteг I clісked
submіt my cοmment didn't appear. Grrrr... well I'm not wгіting all thаt
over agaіn. Anуhow, juѕt wanted tο say
greаt blog!

my website; Como Fazer Um Site